Felnőttképzés

Nyomtatásmegosztás iwiw-enmegosztás twitter-enmegosztás facebook-on


Az idősek gondozása a fiatalokat is inspirálja 2012.11.15. 23:18

 • Az embernél általában 65 év felett elkezdődik a fizikai és a mentális hanyatlás. A mentális állapot romlás természetes velejárója a kognitív funkciók folyamatos elvesztése is. Az idősek lelassult gondolkodásával csökkennek az információk tárolási kapacitásai, valamint az információk feldolgozási sebessége is lassuló tendenciákat mutat. Tapasztalataink szerint egyre több idős ember küzd a demencia betegség jegyeivel, akiknél a fenti tünet együttesek még fokozottabban vannak jelen. Az emlékmunkák segítségével többnyire a régi és újonnan szerzett ismeretek, információk feldolgozása, megtartása a cél.

  A leggyakoribb módszerek összefoglalása:

   

  Felolvasás: a célcsoport kedvelt könyvébőlaz idősek körében kedvelt történetekből való felolvasás, mely lehetővé teszi a felolvasás előtt a történet visszakérdezését, mennyire emlékeznek az elmúlt napon elhangzott történetre, majd a beszélgetés után újra az adott olvasmányt felolvassuk. Ezt követően újra átbeszéljük a témát, mely megmutatja számunkra az aktívabb személyt. A foglalkozáson aktív idős embernek a beszélgetés után sikerélménye van.

  Memóriakártya: a kártyák rendeltetés szerinti alkalmazása előtt minden lapot átbeszélünk, milyen kártyát látnak, mit tudnak vele kapcsolatban elmondani. Pl.: görögdinnye- milyen a színe kívülről és belülről, milyen az íze, melyik hónapban és melyik évszakban érik. Lehetőség szerint amennyiben a foglalkozáshoz beszerezhető a dinnye, az ízlelés kérdése és megválaszolását követően mindenki kóstolja meg, majd mondja el a véleményét, hogy erre az ízre emlékeznek-e.

  Fényképek: saját fényképpel saját emlékek, élmények, ismeretek felidézése; régi (nem saját) képekkel szintén emlékek, élmények újraélése. Ezek egyéni és kiscsoportos formában egyaránt jól alkalmazhatóak.

  Szójáték: bevezető gyakorlatként egyszerű szavak utolsó betűivel mondja a következő szót. Miután kéthárom kört végig haladt a játék, a scrabble szókirakó társasjátékkal alkotunk új szavakat, mely a vizuális érzékre is pozitívan hat.

  Hangfelismerés: magnóról lejátszott állatok, járművek, eszközök, háztartási gépek, munkagépek hangjait kell felismerni. Esetleg a szobatárs, vagy lakótárs hangját ismerje fel bekötött szemmel.

  Ízek, illatok felismerése: fűszernövények, ízről, illatról való felismerése bekötött szemmel. Különböző gyümölcsök, zöldségek, lekvárfélék kóstoltatása, felismertetése.

  Régi munkaeszközök, tárgyak felismerése: a munkájuk során használt eszközök és tárgyak felismerése, azok funkcióinak bemutatása.

  Beszélgetés kezdeményezése „Kedves emlékeim” témakörben, melyről szívesen beszél. Pl.: katonaság, befőzés, disznóvágás.