• slider image
  • slider image
  • slider image

Felnőttképzés a valódi tudás

Felnöttképzés hírek

Felnőttképzés a valódi tudás

2020-03-19 15:15:00

Mire jó a felnőttképzés, mire használhatóak az okj-s képzések? Rohan az idő, támad a digitalizáció, aratnak a hiányszakmák A felnőttképzés, avagy az egész életen át tartó tanulás fontossága ma már nem kérdés, hanem követelmény. Egy fontos eszköz annak a célnak az elérése érdekében, hogy az Európai Unió a világ legversenyképesebb gazdasága legyen. De nem csak az új foglalkozások, hanem a régi szakmák is egyre népszerűbbek.

OKJ tanfolyamok képzések okj-s

Az Európai Unió legyen a legversenyképesebb

Néhány évtizeddel ezelőtt még azt sem tudtuk, hogy mi az az egész életen át tartó tanulás, és egyáltalán nem tűnt fontosnak a felnőttképzés. De ma már olyan ütemben fejlődik a világ, a gazdaság és a technológia, hogy a tudásunk csupán néhány évig tekinthető korszerűnek, később „elavulttá” válik, vagyis a versenyképességünk jelentős mértékben csökken. Mindeközben egyes hagyományos szakmákból is hiányoznak a szakemberek.

Ezt ismerte fel az Európai Unió néhány éve, azóta a felnőttképzés fókuszba került. Nem csak a versenyképesség növelése a fontos, hanem a társadalmi kirekesztés ellen is hatásos fegyver, hiszen aki egy hasznos végzettség birtokosa, azt jobban elfogadják a körülötte élők.

2000-ben a lisszaboni Európai Tanács új stratégiai célt határozott meg: ennek értelmében az Európai Uniónak a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb tudás alapú gazdaságának kell lennie, amely nagyobb arányú foglalkoztatást és jobb munkahelyeket biztosítva képes a fenntartható növekedésre. Ennek alapja pedig a minőségi oktatási rendszer a felnőttképzéssel együtt.

Hagyományok és az új dolgok

Az információs társadalom korában a tudás szerepe felértékelődött, a két fogalom kéz a kézben jár, folyamatosan naprakésznek kell lennünk. Ami ma modern, az holnap korszerűtlen, ezért került előtérbe az élethosszig tartó tanulás, amely a rendes iskolarendszer mellett a felnőttképzést is támogatja. Ráadásul az eredményes felnőttképzést a magas színvonalú gyerekkori tanulmányaink alapozzák meg, vagyis egymásra épülnek a rendszerek.

A felnőttképzés azonban nem csak a saját szakterületünkön lényeges, hanem azok számára is kiemelten fontos, akik nem az eredeti képesítésüknek megfelelő munkaterületen dolgoznak. Sok esetben a már emlegetett technológiai fejlődés miatt egyes foglalkozások megszűnnek, míg húsz éve jó ötletnek tűnt egy-egy szakmát kitanulni, ma azok egyszerűen eltűnnek a süllyesztőben.

Azonban miközben a technológia folyamatosan fejlődik, a hagyományos szakmákban is egyre nagyobb hiány mutatkozik az igazi szakemberek iránt, ezért a felnőttképző intézetek – mint az EFEB is – nagy hangsúlyt helyez olyan OKJ -s képzések szervezésére a felnőttképzés keretein belül, mint például kereskedő, bolti eladó, cukrász vagy éppen masszőr, raktáros, szállodai recepciós.

Az OKJ-s tanfolyamokon keresztül a felnőttképzés ennek során szükséges és versenyképes tudást ad át a hallgatóknak, az újrakezdés sikerével ösztönzi a felnőtteket, így társadalmi kohéziós szerepe sem elhanyagolható. Ma már nincs ideje egy családos embernek arra, hogy ismét nappali oktatási intézménybe járjon, hiszen a mindennapi megélhetés biztosítása mellett kell részt vennie a felnőttképzésben.

A semmiből jöttek, ma már uralnak mindent

De nem csak eltűnnek foglalkozások, hanem keletkeznek is újak. Ki gondolta volna még húsz éve, hogy a programozás és a webfejlesztés ekkora volumenben jelenik meg a munkaerőpiacon? Ki gondolta volna két évtizeddel ezelőtt, hogy majd okostelefonokkal kommunikálunk és laptopokon dolgozunk? Ezek mind-mind olyan új foglalkozásokat generálnak, amelyek új típusú tudást követelnek. Az új információkat és készségeket pedig csakis az OKJ-s képzések keretében tudjuk elsajátítani.

Nem ülhetünk a babérjainkon, hiszen gőzerővel fejlődik a gazdaság, a technológia új pályára állította az emberiséget, amelynek a végét természetesen nem látjuk. De egy biztos: születésünktől a nyugdíjas éveinkig folyamatosan képeznünk kell magunkat, a felnőttképzés keretein belül versenyképes tudásra kell szert tennünk, ami lehet akár új, akár régi tudás, a lényeg, hogy valódi tudás legyen. Ez a felnőttképzés igazi kulcsa. 

Régebbi cikkek a témában


TANFOLYAM KERESŐ
  • Telefon
  • +36(1) 321 9215
ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁINK
  • 1114 Budapest, Villányi út 5-7.
  • (Szent Margit Gimnázium)
  • Hétfőtől csütörtökig: 9.00-17.00
  • Pénteken: 8.00-16.00-ig
  • Szombaton: 8.00-12.00
  • ugrás a térképre »
  • 1139 Budapest, Frangepán u. 19.
  • Hétfőtől csütörtökig: 8.00-18.00
  • Pénteken: 8.00-16.00
  • Szombaton: 8.00-12.00
  • ugrás a térképre »


TANFOLYAMKERESŐ

?

Copyright 2014-2024 © EFEB Kft.

EFEB Felnőttoktatási Központ Kft. felnőttképzési tevékenység engedélyszáma: E/2020/000339 EFEB Akadémia Kft. felnőttképzési tevékenység nyilvántartásba vételi száma: B/2020/001638

* A képzéseket az EFEB Akadémia Kft. szervezi.