A kutya az ember legjobb barátja
 • slider image
 • slider image
 • slider image

A kutya az ember legjobb barátja

Felnöttképzés hírek

A kutya az ember legjobb barátja

2017-04-11 15:15:00

Ismert mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Hogy sokszor mennyire így van, hogy milyen hűséges társsá válhat, milyen nagy lehet a kölcsönös szeretet ember és kutya között, és hogy általuk még magunk is jobb emberré válhatunk, az kiderül a lenti interjúból. Valamint az is, hogy akiben ott az akarat és a kitartás, a szíve pedig a helyén van, remek kutyakozmetikussá válik. Izgalmas utazás egy izgalmas emberrel, új barátság kialakulása és inspiráló szavak. A Kutyakozmetikus Akadémia egyik sikeres hallgatóját, Berze Katalint kérdeztük.

A kutya az ember legjobb barátja

Kezdésképpen mondana magáról néhány szót?

Ki tudja elmondani magáról, hogy az El Camino zarándokút alatt beleszeret úgy a legősibb kutyafajták egyikébe, a spanyol vízikutyába, hogy nélküle már nem is hajlandó visszajönni Magyarországra? Hát velem pontosan ez történt! Előszedve a hiányos spanyoltudásomat felvettem a kapcsolatot a szakmában elismert spanyol vízikutya tenyésztővel, aki a 840 km-es zarándokút célállomására – Santiago de Compostela- elküldte nekem a 12 hetes kan kiskutyust. Fáradtan, lerongyolódva a hosszú, napi 30 km-es gyaloglás után, de büszkén és teli reménységgel simogattam az új jövevényt, Banut. Hihetetlen, de a kiskutya már az első pillanattól fogva mindenhova követett, a pórázon való sétálást 5 perc alatt megszokta és legnagyobb csodálatomra szobatiszta volt! Annyira beleszerettem a fajtába, hogy, tavaly nyáron Barcelonába utaztam egy szuka kiskutyusért. Yuma azóta Banu legjobb játszótársa. Nem létezik náluk jobb társ.

 

Miért kezdte el a képzést? Pályát szeretett volna módosítani?

A spanyol vízikutyák szőrzete igen különleges ápolást igényel és itthon még nagyon ismeretlen fajta. Mivel a tenyésztésükkel is szeretnék foglalkozni, gondoltam nem ártana a kutyusok szőrzetének ápolásához megszereznem a megfelelő tudást.


Mi okozta a szakmabeli váltást?

A kutyák iránti nagy szeretet.


Tudja valamilyen módon kamatoztatni eddigi tapasztalatait a mostani a tanfolyamon, vagy a későbbiekben?

Kutyusaimmal már 3 hónapos koruktól a Tükörmódszert alkalmazó kutyaoviba jártunk. Azóta az engedelmességi– és az ügyességi vizsgákat is kitűnőre elvégezték. Rengeteg tanultam a kutyák viselkedéséről, a kommunikációjukról. Ezeket a tapasztalatok a kozmetikában a gyakorlati órákon természetesen a segítségemre voltak. 


Hogyan látja, most élvezi jobban a tanulást, vagy gyermekkorában?

A felnőttkori tanulás könnyebb számomra, mert sokkal magabiztosabb és céltudatosabb vagyok.


Családja támogatta önt ebben a lépésben?

Igen.


Hogyan tetszett önnek ez a megoldás, az elmélet e-learningben a gyakorlat pedig személyesen van?

Az elméleti tananyag elsajátítása e-learning keretében nagyon kedvező számomra, mert rugalmas időbeosztást biztosít a tanulásra. A konzultációs óra pedig nagyon hasznos, hogy a tanulás során felmerülő kérdésekre választ kapjak.


Milyennek találta a gyakorlati helyet?

Életem legjobb választása volt az André Kutyakozmetika és Uszoda. Bevallom őszintén, az interneten keresgélve találtam rá és ráadásul kiderült, hogy az EFEB biztosítja a tanfolyam elméleti részét e-learning keretében. A kettő együtt főnyeremény! Nagyon jó hangulatban telnek a gyakorlati órák a kozmetikában. Különösen tetszik, hogy mindenki a saját tempójában haladhat, és mindig bátorítást kapok az oktatótól, pedig nem egyszer hibázok. Különösen kiemelném, hogy nincsen meghatározva az órarendünk, bármikor mehetünk reggel 8:30-tól egészen zárásig. Ha úgy érezzük, hogy a kötelező gyakorlati órák száma nem elegendő, hogy elsajátítsuk a szakmai tudást, Demeter Andrea nyitott kapukkal vár minket. 28 év tapasztalata van mögötte, minden egyes nap újakat tanulok mellette.


Szeretne saját szalont nyitni és üzemeltetni?

Úgy gondolom, hosszú út vezet ahhoz, hogy felelőségteljesen nyithassak egy kutyakozmetikát. 


Milyen kutyusa van? Gyermekkora óta van kutyája?

Felnőttkoromban, amikor a gyermekeim kirepültek döntöttem, hogy “szőrős gyermekeket” vállalok.


Mi az, ami legjobban megfogja a kutyákban, vagy speciel az önében?

Kutyáim végtelen és önzetlen szeretete, amit felém közvetítenek nap, mint nap boldogsággal, örömmel tölt el.


Tanít trükköket a kutyájának? Mennyire nehéz? Mi a tikta ön szerint?

Kutyáim a Tükörmódszer kutyaiskolájának tanfolyami keretein belül az agility, az ösztön-kontroll tréning és a mantrailing “tanulói". Azt szeretném elérni, hogy a kutyusok kiegyensúlyozottak és szófogadóak legyenek. A tanítás titka abban rejlek, hogy mi gazdik mennyire vagyunk képesek megtanulni a kutyák nyelvét, a viselkedését, a kommunikációját. Maga a Tükör Módszer a névét onnan kapta, hogy értékei alapján a kutya, mint egy tükör, megmutatja, hogy milyen gazdák is vagyunk, és miben kell még fejlődnünk. Én a mai napig igyekszem tanulni, hogy jó gazdi lehessek.

 

Mi a véleménye a többi, gyakori háziállatról (macska, nyúl, hörcsög, stb.)?

Minden állatot szeretek, de nincsen tapasztalatom más háziállatról.


Felmerült valaha, hogy más háziállatokat is tartson?

Nem.

 

Mit üzenne azoknak, akik sok szakmában eltöltött év után szeretne szakmát váltani?

Úgy gondolom, csak az legyen kutyakozmetikus, aki először is nagyon szereti a kutyákat, és végtelenül elfogadó, türelmes a kutyákkal és a gazdájukkal. Ne felejtsük, hogy egy kutyakozmetikában nemcsak a kutyusok az ügyfeleink, hanem elsősorban a gazdik is. Nagyon fontos, hogy a gazdik kívánságait tartsuk tiszteletben, nem pedig a mi akaratunkat, véleményünket érvényesítsük. És mindig legyen szemünk előtt, hogy érző lényekkel dolgozunk! Azt se felejtsük, hogy ez egy komoly fizikai munka! Csak az lehet sikeres a szakmában, aki elfogadja és betartja a szabályokat és nagyon kitartó.

Régebbi cikkek a témában


TANFOLYAM KERESŐ
 • Telefon
 • +36(1) 321 9215
ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁINK
 • 1114 Budapest, Villányi út 5-7.
 • (Szent Margit Gimnázium)
 • Hétfőtől csütörtökig: 9.00-17.00
 • Pénteken: 8.00-16.00-ig
 • Szombaton: 8.00-12.00
 • ugrás a térképre »
 • 1139 Budapest, Frangepán u. 19.
 • Hétfőtől csütörtökig: 8.00-18.00
 • Pénteken: 8.00-16.00
 • Szombaton: 8.00-12.00
 • ugrás a térképre »


TANFOLYAMKERESŐ

Copyright 2014-2018 © EFEB Kft.

Felnőttképzési tevékenység engedélyszáma: E-001225/2015

Nyilvántartási szám: 01-0363-04