2016 magyar startup dobásai. Sikerre ítélve
 • slider image
 • slider image
 • slider image

Startup hír

Felnöttképzés hírek

2016 MAGYAR STARTUP DOBÁSAI. SIKERRE ÍTÉLVE

2017-01-18 15:15:00

Prezi, Ustream, LogMein, csupán három név a magyar startup cégek közül, akik világhírre tettek szert, miközben egy kisszobából indultak el hódító útjukra. Azóta is a magyar startup ökoszisztéma ontja a tehetségeket, nap mint nap új megoldások születnek.

Világhírű magyar startupok

Romantikus filmekbe illő karriert futhatnak be a hazai startup cégek is, ha olyan innovatív technológiát fejlesztenek ki, amely az egész világot meghódítja. A Prezi, a Ustream vagy éppen a LogMein alapötlete is egy kisszobában fogalmazódott meg, majd később szép lassan fejlődve találtak maguknak egy kockázati tőke vállalkozást, akik a hónuk alá nyúltak, és ma már több száz embert foglalkoztatva a világ legjobbjai közé kerültek. A Prezi fejlesztő központja a csodálatos Merkúr Palotában található a Nagymező utcában, a Ustream az Andrássy úton a Párisi Nagyáruház legfelső emeleteit vette birtokba.

A LogMein az Andrássy Palace-ban rendezkedett be, a földszinten pedig egy világszínvonalú innovációs labort alakítottak ki még. A társaság világszerte több mint ezer embert foglalkoztat és 11 irodát tart fenn Sydneytől San Franciscón és Bostonon át egészen Dublinig. De ugyanígy sikertörténet a Distinction, amely számos mobil applikációt fejlesztett ki, végül a Skyscanner felvásárolta, amely a világ egyik legnagyobb repülés-megosztó online vállalkozása. Budapesten az Astoria mellett működtetik egy futurisztikus irodaházban a fejlesztő részleget a magyar szakemberek részvételével.

Hol lehet áttörni?

Szakértők szerint a versenyképes innováció segítségével Magyarország is a tudományos és technológiai forradalom nyertese lehet, amelyben természetesen oroszlánrészt vállalhatnak a hazai startupok. Az idén májusban Budapesten megrendezett SMART 2016 okostechnológiai- és startup konferencián is arra jutottak a szakemberek, hogy már nem kell a Szilícium-völgybe utazni azért, ha valaki be akar futni világszinten. A legfontosabb területek, ahol nagyot lehet dobbantani a teljesség igénye nélkül: IoT, smart city és home, digitális tartalom értékesítésének üzleti modelljei, e-kereskedelem, fizetési megoldások, webes vagy IT-s céges megoldások, sharing economy, social media megoldások, mobil applikációk, ipari digitalizáció (Ipar 4.0), robotika, kreatív ipar.

Az már közhely, hogy az okostechnológia életünk szinte minden területén megjelent. A nagyvállalatok ügyletvitelében, a várostervezésben, az egészségügyben vagy éppen a lakásunkban. Eljött a digitális, vagy más szóval negyedik ipari forradalom ideje, amely hatalmas változásokat fog okozni. A magyar cégek naponta jelennek meg digitális, innovatív technológiával, amelyek sikert érhetnek el. Mivel az oktatási rendszer nem minden esetben illeszkedik a startup világhoz, ezért egyre több képző akadémia alakul, ahol azt ígérik, hogy négy hónap alatt szoftverfejlesztőt faragnak akár egy énektanárból is. 

Magyar sikersztorik lehetnek

A SMART 2016-on mutatkozott be a magyar AdasWorks, amely mesterséges intelligencia alapú vezetés támogató rendszert fejleszt önvezető autókhoz annak érdekében, hogy a jövő autózása biztonságosabbá, kényelmesebbé váljon. A projekt annyira sikeres lett, hogy most szeptemberben a cégben 2,5 millió dolláros tőkeemelést realizált egy nemzetközi befektetői kör: a német Robert Bosch Venture Capital és a finn Inventure kockázati tőkealap-kezelő mellett beszállt az OTP-Day One Magvető Tőkealap és Tim Draper, a DFJ Venture egyik alapítója.

Szintén az eseményen mutatkozott be az Aerin-X nevű magyar startup, amely egy speciális, kiterjesztett valóság (Augmented Reality) technológián alapuló megoldással célozza forradalmasítani az utasszállító repülőgépek kötelező külső átvizsgálását. A magyar WIWE pedig egy olyan kisméretű, hordozható vizsgálati eszközt fejlesztett ki, amelynek segítségével bárki könnyedén pontos EKG mérést végezhet. Az eszköz továbbá méri a véroxigén szintet, és lépésszámlálót is tartalmaz. A készülék ezzel segíti a stroke megelőzését, hiszen önálló rizikóbecslést végez a hirtelen szívmegállás és a stroke kockázata kapcsán.

Már sikersztorik

A balástyai székhelyű Gremon Systems Zrt. egy agrárinformatikai fejlesztésekkel foglalkozó startup cég, amely főként az üvegházas növénytermesztés minőségének javításában ért el eredményeket. Alapvetően külföldi, magas technológiai szintű üvegházakba terveznek „okos” rendszereket, de hazánkban is lefedték már ezt a piacot. Szegedi és budapesti irodájuk is van. A vállalatban a befektetők is láttak fantáziát, így már 14 országban, köztük például Kanadában, Németországban és Chilében is jelen vannak.

De szinte megszámolni sem tudjuk, hogy hány új startup kezdi meg áldásos tevékenységét. Már nemcsak pizzát vagy műszaki cikkeket rendelhetünk a neten, hanem profi takarítót is hívhatunk a lakásunkba, hiszen alig több mint fél éve indította el online takarítás közvetítő szolgáltatását a Rendi, és máris havonta közel ezer ügyfelük van. A cég a közlemúltban komoly tőkeinjekciót is kapott, a Conor Seed Capital Kockázati Tőkealap közel 50 millió forintot fektetett a cégbe. Idén ősszel pedig megkezdik a nemzetközi terjeszkedést is.

Hiánypótló szolgáltatást indított tavaly ősszel a Neatly nevű magyar startup. A cég online megrendelésre közvetít lakossági ügyfelek számára professzionális ruhatisztítást és vasalást, egyelőre Budapesten, plusz az Airbnb-n szállást kiadóknak kínál komplett lakástextil bérbeadást. A Neatly növekvő népszerűsége a befektetők figyelmét is felkeltette: a Prosperitás Tőkealap közel 50 milliós tőkével szállt be a startupba, amely szintén a külföldi piacokra tart, első körben Bécset célozzák meg.

És jönnek csak jönnek…

Az EZ Expressz közösségi futárszolgáltatást kínál: a futárok az Uber sofőrökhöz hasonlóan saját autóval, kisvállalkozóként, online megrendelésre fuvaroznak. A futárcég jövőre már szintén a nemzetközi piacra lépne. Izgalmas kezdeményezés a Yummber is, amellyel akár a szomszéd nénihez is beugorhatunk ebédelni, illetve mi magunk is megoszthatjuk főztünket másokkal. A BeeRides online felületén pedig a repülőgépen leparkolt autónkat adhatjuk bérbe addig, amíg külföldön tartózkodunk.

Egy magyar startup fejlesztés segít megszüntetni az allergia okozta tüneteket, hiszen az SOL nevű okos eszköz hatékonyan tisztítja, illatosítja és ionizálja a beltéri levegőt otthon, plusz több mint 8000 színárnyalatban hangulatvilágításra is képes. A kütyü okostelefonnal vezérelhető, ráadásul olyan extrém űrdizájnt kapott, ami ellenállhatatlanná teszi. Idén március végén indult a Tickething nevű magyar startup, amely a feleslegessé vált koncert-, fesztivál- és egyéb belépőjegyek adás-vételére kínál online piacteret. A hazánkban hiánypótló szolgáltatás jelentőségét már egy befektető is felismerte: a Prosperitás Tőkealap közel 50 millió forintot fektetett a cégbe.

Régebbi cikkek a témában


TANFOLYAM KERESŐ
 • Telefon
 • +36(1) 321 9215
ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁINK
 • 1114 Budapest, Villányi út 5-7.
 • (Szent Margit Gimnázium)
 • Hétfőtől csütörtökig: 9.00-17.00
 • Pénteken: 8.00-16.00-ig
 • Szombaton: 8.00-12.00
 • ugrás a térképre »
 • 1139 Budapest, Frangepán u. 19.
 • Hétfőtől csütörtökig: 8.00-18.00
 • Pénteken: 8.00-16.00
 • Szombaton: 8.00-12.00
 • ugrás a térképre »


TANFOLYAMKERESŐ

Copyright 2014-2018 © EFEB Kft.

Felnőttképzési tevékenység engedélyszáma: E-001225/2015

Nyilvántartási szám: 01-0363-04