• slider image
 • slider image
 • slider image

Vadonatúj tankonyha az EFEB-nél

Felnöttképzés hírek

Vadonatúj tankonyha az EFEB-nél

2017-03-05 18:47:00

2016 januárjában adták át az EFEB Felnőttoktatási Központ Kft. vadonatúj tankonyháját, amely nem csak barátságos és otthonos légkört teremt a szakács és cukrász tanulók számára, hanem a 21. század vendéglátós igényeinek is tökéletesen megfelel.

Családias mégis profi légkör - EFEB tankonyha

Családias légkör, otthonos hangulat várja a tanulókat az EFEB Felnőttoktatási Központ Kft. vadonatúj tankonyhájában, amelynek terveit még 2015 szeptemberben vetettük papírra, és 2016 januárjában már birtokba is vehették a tanulók. Mivel az EFEB-nél nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati oktatásra, amely különösen a vendéglátóiparhoz kapcsolódó szakmáknál lényeges, ezért a látványkonyha kialakítására és kivitelezésére is különösen nagy gondot fordítottunk. Teljesen felszerelt, 8 állomásos főzőkonyha szolgálja a tanulók érdekeit, amely páros munkaformában még több hallgató munkáját segítheti elő hatékonyan.

EFEB tankonyha


Minden szükséges konyhagép adott a tankonyhában

„Az EFEB látványkonyhájának újdonsága abban rejlik, hogy bár viszonylag kis területen helyezkedik el, a tudatos tervezésnek köszönhetően minden szükséges konyhagép helyet kapott, a kialakítás és az elrendezés tudatossága pedig hatékonyan támogatja a tanulók előmenetelét, a tananyag precíz elsajátítását. Mivel a terem speciálisan tanuló konyhának készült, ezért csak az oktatásra kell koncentrálnunk, itt nem zajlik értékesítési és kitálalási tevékenység. Ráadásul egyedülálló abban is, hogy munkafelületeit természetes fény is megvilágítja, ezzel komfortosabbá téve az üzemi munkát, amelyhez igényes kóstoló ebédlő is társul” – mondja a szakácsmester, az EFEB Turizmus-Vendéglátás szakos közgazdász tanára, vendéglátóipari szakoktatója.

Szakács tanfolyam

A tanulók is örömmel jönnek ide, hogy a sokféle ételt elkészítsék, fontosnak érzik, hogy itt lehessenek, és tartalmasan tölthessék el a gyakorlati óráikat. A jó hangulatú, pozitív szemléletű tanulókkal persze könnyebb előrehaladni is, ami mindannyiuk javára válik, hiszen még több szakmai tudást leshetnek el a mesterektől, miközben bepillantást nyerhetnek a nagybetűs gasztronómiába és konyhaművészetbe is. Szinte reggeltől estig zajlanak a gyakorlati foglalkozások, hiszen a nappali és esti tagozat hallgatói mellett a felnőttképzés cukrász és szakács tanulói töltik itt a gyakorlati idejüket, sőt, az azonos ismeretanyagok miatt előfordul, hogy egyes diákok mindkét szakmát egyidejűleg tanulják!

Hatékony és szisztematikus munka


Az új tankonyhában az EFEB tanulói sokkal hatékonyabban sajátíthatják el az ismereteket, mintha különböző bérelt helyiségekben kellene főzniük-sütniük, ahol nem is éreznék otthon magukat. A profi körülmények mindemellett profi tanulással párosulnak, hiszen szisztematikus munka folyik a konyhában. „A tanfolyam során tematikus terv alapján dolgozunk, hiszen sorra vesszük az egyes alapanyagcsoportokat és az azokból készíthető ételeket, szisztematikus csoportosításban. A szakács képzésen először a különböző köretcsoportokkal foglalkozunk, majd a mártások következnek, és utána jöhetnek a levesek. Azután kezdünk el főételeket készíteni, amelyeket a második tanévben is gyakorolunk, az utolsó előtti fázisban a befejező fogásokra kerül sor, végezetül felkészülünk a vizsgára” – teszi hozzá az oktató.

Cukrász tanfolyamTrendek változnak a gasztronómiában is! 

A 21. század gasztronómiája már nem azonos a korábbi évtizedekben jellemző éttermi kultúrával és fogásokkal. Bár az alapképzés során elsősorban az alapvető ismereteket kell elsajátítaniuk a tanulóknak, hiszen a biztos alaptudásra lehet építeni, mégis időt szakítunk a gyakorlati képzés során arra is, hogy az új trendekkel, fogyasztói igényekkel is megismerkedjenek a tanulók. „Számtalan trendet figyelhetünk meg a modern vendéglátásban, amelyek szorosan kapcsolódnak a változó fogyasztói igényekhez. Így például az ételek tervezésekor már kisebb adagokat alakítunk ki, hiszen rohanó világunkban gyorsabb életmódra váltottunk, amely kevésbé engedi meg, hogy hosszú, nagy és sokszor egészségtelen lakomákat csapjunk. Így például a 16-18 dkg-os húsadagok sok esetben 12-14 dkg-os méretre csökkentek, de ugyanúgy a köretek is arányulnak, sokszínűbbek lettek, sokféle zöldséggel vagy zöldség-gabona kombinációval tálaljuk a főételeket. A hagyományos levesek mellett más, szokatlan ízvilágú leveseket is felszolgálnak az éttermekben, mi is készítünk néhány egyedibb étket, mint ahogy például nemrég céklalevest főztek a tanulók, házi pesztóval, tormahab galuskával” – magyarázza a szakács oktató.

Szakács és cukrász tanfolyam

A vendéglátóipar és a gasztronómia átalakulása egyre jobban érezteti hatását Magyarországon is, elég, ha csak az évről évre sikereket felmutató csúcsgasztronómiát nézzük. Talán ezért is mindenképpen nagy igény van szakképzett szakácsokra, cukrászokra, akik olyan professzionális szakmai tudást kapnak iskolájukban, mint az EFEB-nél. A globalizálódó világunkban csökkennek a távolságok, könnyen munkát kaphatunk akár Ausztriában, Németországban vagy Angliában egy-egy igényes szállodában vagy étteremben, hiszen a magyar szakértelem továbbra is elismert szerte Európában. Az EFEB színvonalas tankonyhája ráadásul megteremtette annak a lehetőségét is, hogy a gyakorlat és elmélet egyetlen helyen valósuljon meg, vagyis a tanulók az ismereteket igazán színvonalas körülmények között próbálhatják ki a valóságban is. Várunk téged is szakács és cukrász tanfolyamunkon! 

Régebbi cikkek a témában


TANFOLYAM KERESŐ
 • Telefon
 • +36(1) 321 9215
ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁINK
 • 1114 Budapest, Villányi út 5-7.
 • (Szent Margit Gimnázium)
 • Hétfőtől csütörtökig: 9.00-17.00
 • Pénteken: 8.00-16.00-ig
 • Szombaton: 8.00-12.00
 • ugrás a térképre »
 • 1139 Budapest, Frangepán u. 19.
 • Hétfőtől csütörtökig: 8.00-18.00
 • Pénteken: 8.00-16.00
 • Szombaton: 8.00-12.00
 • ugrás a térképre »

TANFOLYAMKERESŐ

Copyright 2014-2018 © EFEB Kft.

Felnőttképzési tevékenység engedélyszáma: E-001225/2015

Nyilvántartási szám: 01-0363-04